Skip to the content

Bellakvarter

Glaserede teglsten og bagstøbte elementer i nyt Amager-kvarter

Når Bella Kvarter omkring Bella Center om nogle år er bygget færdig, og beboere er flyttet ind i de omkring 2.000 lejligheder, vil Contiga have leveret elementer til ti af bygningerne i det nye kvarter på Amager.

- Vi har arbejdet med bygninger i Bella Kvarter i seks år, så vi har gjort vores for at bebygge området. Blandt andet har vi bygget Bella 22 og Bella 23, der består af karreer med hvert sit tårn på henholdsvis 12 og 19 etager bygget med sandwichelementer, fortæller projektleder i Contiga, Wolfgang Fitzau.

Han står også i spidsen for de tre Bella-bygninger, som Contiga er ved at støbe og montere elementer på: Bella 1, 18 og 20.

Bella 1 er en stor karré med boliger, fællesafdeling, sportshal, Netto, Føtex, apotek og andre butikker, så Bella 1 vil indeholde meget af det, som beboerne i en bydel som Bella Kvarter har behov for. Contiga leverer det komplette råhussystem inklusive sandwichelementer til tårndelen op til 11. sal.

- Bella 1 er en kompleks blanding af boliger og erhverv, lige som byggeriets størrelse udfordrer os. Vi har to tårnkraner og to fulde sjak i gang for at nå hele montagen til tiden. Desuden er det første gang, at vi bagstøber tegl på sandwichelementer. Normalt limer vi stenene på eller bruger matricer som det sidste i støbeprocessen, men her begynder vi med stenene og støber facaderne på dem. Løsningen er meget holdbar, og facaderne er virkelig flotte, siger Wolfgang Fitzau.

Bella 18 er et lidt mindre byggeri på 12 etager i nabolaget. Contiga leverer også her råhussystemet inklusive sandwichelementer til hele byggeriet, hvor tårndelen går til 12. sal.

- Sandwichelementerne til facaden produceres med glaserede teglsten, som vores teglleverandør Egernsund Wienerberger har fået specialfremstillet hos en samarbejdspartner i Holland, hvor de har en særlig tradition for glaserede tegl. Denne facade bliver også smuk og speciel med den særlige tegl, siger Wolfgang Fitzau.

Så mange igangværende byggerier på samme tid, der inden længe skal være færdigbyggede på et relativt begrænset område, kræver megen koordinering mellem entreprenører og leverandørerne.

- Vi har som nævnt to sjak på Bella 1 og et på henholdsvis Bella 18 og Bella 20. Med tre igangværende sager på samme matrikel skal vi være gode til at koordinere og få logistikken til at passe sammen. I samarbejde med totalentreprenøren og de andre entreprenører er alt lykkedes godt indtil nu, selv om pladsen er begrænset og tiden relativt knap, siger Wolfgang Fitzau.