Skip to the content

Bella 23

Præfabrikerede betonelementer har forenet effektivitet og kvalitet på Bella 23

Højhuset Bella 23, der så småt er ved at tage form, er et godt eksempel på, hvorfor præfabrikerede betonelementer ikke alene er en garant for en hurtig byggeproces, men også æstetisk arkitektur. Bag de mange søjler, altangange og sandwichfacadeelementer står naturligvis Contiga.

Hverken corona-bølgen forårsvejrets luner har sat en stopper for det hektiske arbejdstempo ude i Bellakvarteret. Det ene byggeri efter det andet skyder op, og man kan på nært hold se, hvordan arkitekturen begynder at tage form. 

Et af de kommende ikonbyggerier bliver det 19 etager høje Bella 23, der vil fange alle forbipasserendes blikke. Og det skyldes ikke alene højden. For tårnet er bygget op af præfabrikerede sandwichelementer, støbt i matrice, der giver et spændende visuelt udtryk, som spiller flot sammen med byggeriets nederste etager, der har en klassisk skalmuret facade.

Men at lave præfabrikerede og matricestøbte sandwichelementer er ikke nogen enkel sag. Medmindre man allierer sig med nogle af branchens dygtigste ingeniører:

- Med et byggeri som dette er der en udfordring i, at få strukturen i matricen tilpasset elementsamlingerne og vinduesudskæringerne, hvilket arkitekten ikke have regnet ind i tegningerne. Derfor satte vores ingeniører sig sammen med nogle af vores eksterne samarbejdspartnere, der lavede en 3D-model af huset, hvor vi digitalt kunne tilpasse matricerne, så det enorme puslespil gik op i en højere enhed. Det betyder, at når elementerne monteres, passer alle brikkerne sammen, og arkitekten og bygherren får det udtryk, som de har ønsket sig, fortæller Wolfgang Fitzau, der er projektleder hos Contiga. Han fortsætter:

- Vi leverer også søjler og altangangene i en fin hvid beton, der sammen med facaden giver byggeriet dets udtryk. Det er en stor ordre, og da byggeriet når op på 19 etager, har det krævet nogle kraftige elementer og konstruktioner. Vind og vejr kan også komme i vejen med denne højde, når elementerne løftes på plads. Men vi ser en god fremgang på pladsen og regner med, at vi i sommerferien 2021 står med et helt nyt og smukt højhusbyggeri, der vil pryde Bellakvarteret i mange generationer. 

Læs også: Bella 22 er skudt i vejret sandwichelementer fra Contiga

Contiga har sat sit præg på Bellakvarteret

Samarbejdet mellem Contiga og ikke mindst entreprenøren har også været i særklasse. Man har viderebragt erfaringer og viden for byggeriet af Bella 22, hvor man også benyttede præfabrikerede sandwichelementer støbt i matrice. Dette var dog en specialfremstillet matrice, og her blev vinduerne monteret direkte i sandwichelementerne på Contigas egen fabrik:

- Sandwichelementerne på både Bella 22 og 23 er produceret på vores fabrik i Tinglev. På Bella 22 monterede vi efter aftale med kunden vinduerne i sandwichelementerne. På den måde fik vi en hurtigere lukning af huset, og byggetiden blev skåret ned. Her støbte vi også altanbeslag ind i sandwichelementerne, så når byggeriet stod færdigt, skulle altanerne faktisk bare hægtes på, fortæller Wolfgang Fitzau.

Dermed har man to søsterbyggerier med forskellige udtryk og koncepter. Men fælles for dem begge er, at Contiga har leveret højkvalitetsbetonelementer, der er blevet udtænkt, så de kommer alle byggeriets parter til gode, både bygherre, arkitekter og entreprenører.