Skip to the content

Kastanjehjørnet - BIG

Contiga-betonelementer til spektakulært BIG-byggeri i Billund, Kastanjehjørnet, Vejlevej 11

Nyt boligbyggeri med rumligt udformet facade, som har karakter af forskudte, kubiske moduler

Når man kører forbi det iøjnefaldende nybyggeri ved Kastaniehjørnet, Vejlevej 11, oplever man et legende facadeudtryk, med et mønster af fremspring og lommer i en terrasseagtig sammensætning. Facaden buer langs svinget, og etagerne nedskaleres i hver ende.

Samlet består boligerne på Vejlevej 11 af 6.600 kvadratmeter, fordelt på 6 etager, der, hvor bygningen er i fuld højde. Kuberne er beklædt med lys tegl. Der er tale om et lavenergibyggeri med solceller på taget, og i den ene ende er der plejeboliger.

Contiga A/S Danmark har til projektet leveret alle de præfabrikerede betonelementer, pånær trapper: 6.500 kvadratmeter huldæk, 5.600 kvadratmeter vægge, og 210 løbende meter søjler.

Salgskonsulent Kenneth Bjerg og Projektleder Jacob Hentze fra Contiga A/S Danmark fortæller om projektet: 

– Det er Jorton som entreprenør, som opfører dette spændende byggeri, der mest leder tankerne hen på en række stablede klodser, som går ind over hinanden, så der opstår fremspring og nicher med terrasser eller balkoner i den robuste bygningskonstruktion. BIG (Bjarke Ingels Group) har tegnet den flotte og anderledes arkitektur, og Rambøll er ingeniør på projektet. Kastanjehjørnet, som byggeriet hedder, har en meget markant facade, som blidt følger svinget her i bymidten, lige over for det nye Butikstorv, hvor boligerne bliver del af byvisionen for Billund, fortæller Kenneth Bjerg, og fortsætter: 

– Her er to forskellige boligstandarder, hvor nogle er offentligt støttede, og andre, som er mere luksuriøse. Der er tale om lejeboliger, almenboliger og demensboliger, hvor sidstnævnte skal anvendes i tilknytning til det eksisterende plejecenter. Fordelingen er 25 almene boliger på 58-116 kvadratmeter, som hører ind under Billund Boligforening, administreret af Bovia, 28 udlejningslejligheder til Kirkbi, på 96-164 kvadratmeter, og 11 demensboliger til plejecentret for Billund Kommune. Kirkbi har opført byggeriet som delegeret bygherre for Billund Boligforening og Billund Kommune. 

Den lyse, robuste og nordiske arkitektur med store vinduer fremhæves med den blødstrøgne teglbelægning, som dækker balkonerne og undersiden af udkragningerne. Oversiden af udkragningerne danner balkoner for lejlighederne ovenover, forsynet med glasgelænder. 

Projektleder Jacob Hentze forklarer:

– Der ligger nogle tekniske udfordringer i den måde, hvorpå facaden er udformet som ’terrassehus’, med de kubistiske, stablede og forskudte klodser. Der er indbygget store mængder af stål sammen med betonelementerne. Stålet er ophængt i væggene, og til huldækkene har vi arbejdet med nogle små rammer. Der var lidt udfordringer med at samle stålet og betonen på grund af bygningens struktur og de forskellige tolerancer for materialerne. Væggene er ret hårdt armerede, idet de forskudte bygningsdele skulle ophænges heri, og dækkene ligger i flere koter, hvilket er usædvanligt, pointerer Jacob Hentze. – Det er specielt for klimaskærmen på de forskellige etager, at en del af facadens dæk bliver ’indvendig’ på undersiden og ’udvendig’ på oversiden. Dette skulle vi tage højde for.

– Det har i dette unikke byggeri været en absolut fordel, at man har bygget efter 3D-model, lyder det fra Projektleder Jacob Hentze. – Det har været essentielt for styringen og visualiseringen af den spændende udformning, som BIG, Bjarke Ingels Group, jo altid står for. Det er et byggeprojekt, som kræver høj detaljegrad i planlægning og logistik. Hvornår skal vi have stål ind? Hvornår skal vi bruge dæk til de forskellige områder? Hvornår skal der vægge ind? Det hele skal være støbt, når man skal bruge det, og der er også en del insitu-støbning ved springene i facaden, for at opnå pæne og tætte overgange.

Kenneth Bjerg og Jacob Hentze fra Contiga A/S Danmark konstaterer samstemmende, at der hele vejen gennem projektet har været et rigtig godt samarbejde med Jorton, en fornuftig løbende dialog og styr på tingene.

Fotokredit: Bjarke Ingels Group (BIG)